Рускиот милијардер и сопственик на Челси, Роман Абрамович ја врати својата гордост во Јадранот.

Абрамович е виден во Дубровник, каде се вкотвува со бродче што го довело од неговата далеку позната јахта.

„Eclipse“, јахтата што Роман ја купи за роденденот во 2010 година, е втора по големина во светот. Проценките за нејзината вредност варираат, од 340 милиони до над милијарда евра.

Во времето кога ги доби клучевите, оваа супериахта беше најголема во светот. Неговото производство чинеше околу 400 милиони евра, но доколку се додадат сите луксузни и безбедносни делови, нема сомнение дека оние кои имаат седум цифри во евра се поблиску до реалната цена.

Изградена од познатиот германски бродоградилник „Blohm & Voss“ во Хамбург, јахтата „Eclipse“ беше лансирана по пет години дизајнирање, развој и тестирање. Неговата должина е околу 166 метри, додека нејзините резервоари можат да држат милион литри – што значи дека може да помине 10.000 километри пред да го испразни резервоарот.

Јахтата на Роман Абрамович има девет палуби, додека највисоката од нив содржи два хелипорта и гаража. Хелипортот лоциран во предниот дел се отвора за да му овозможи на моќниот „Eurocopter EC155“ удобно да се смести во хангарот под него.

Осмата палуба содржи базен и простор за сончање, со вградена скара и пица печка. Главниот салон располага со камин и масивна скулптура со потекло од Индонезија. Исто така, на седмата палуба се наоѓа базен, на која може да му се прилагоди длабочината, затоа што неговиот под може да се подигне или спушти, така што може да се претвори и во катче за танцување.

Главниот апартман на Абрамовиќ е блиндиран, а целата јахта има огноотпорни прозорци и ласери кои ги спречуваат папараците да направат каков било обид за фотографирање.

View this post on Instagram

#yachteclipse #romanabramovic

A post shared by Marco Ferrando (@marcoferrando70) on


Напишете коментар