Германија забележа рекорден број на смртни случаи од ковид-19 за еден ден – повеќе од 1.100 Институтот Роберт Кох пријави 1112 смртни случаи во земјата во изминатите 24 часа од болеста предизвикана од новиот коронавирус.

Претходниот рекорд од 962 смртни случаи потекнува од минатата среда. Вкупниот број на смртни случаи во Германија од почетокот на епидемијата надмина 32 илјади (32 107).

Скоро 22.500 (22.459) нови случаи на коронавирус се потврдени во земјата во текот на изминатите 24 часа. Вкупниот број на заразени лица во Германија е близу 1.700.000 (1.687.185).
Околу 1,3 милиони луѓе веќе се опоравија.

Во услови на влошување на епидемиите во земјата, германските власти ги засилија мерките во последните неколку недели за да се спречи ширењето на коронавирусот. Зголемувањето на бројот на заразени и мртви претставува притисок врз националниот здравствен систем.