Црвениот крст од Бихаќка и кантонот Уна-Сана (УСЦ) обезбеди дневни оброци и вода за пиење за околу илјада мигранти и бегалци кои останаа во областа на прифатниот камп Липа, кој вчера изгоре во пожар.

Migranti iz izgorelog kampa Lipa bez krova nad glavom 1

„На овие луѓе ќе им обезбедиме животни потреби за одреден временски период и се надеваме дека најдоброто решение за нивно сместување ќе се најде многу скоро“, рече Селам Мидчиќ од Градската организација на Црвениот крст.

По вчерашните инциденти, ситуацијата денес е многу помирна и целосно е под контрола на полициски сили.

Во самиот камп беше ангажирана и Специјалистичката единица за поддршка на Министерството за внатрешни работи на УСЦ.

Околу илјада мигранти останаа без привремен покрив над главата по вчерашниот пожар.