Во текот на изминатите шест месеци, мигрантите предизвикаа бројни инциденти, особено во Бихаќ, Сараево. Тие запалија кампови, се бореа, нападнаа полиција, членови на ИОМ …

Меѓу нив е е и злосторството за убиството на Јасмин Беровиќ во Илиџа на 17 ноември. Тие извршиле и бројни разбојништва.

Професорот на Факултетот за безбедносни студии во Сараево и раководител на Центарот за безбедносни студии Армин Кржалиќ за „Аваз“ изјави дека посочил на погрешен пристап кон управувањето со миграцијата во БиХ уште од почетокот на мигрантската криза.

  • Посочивме дека сегашниот пристап кон отворените кампови не е добар. Тоа е, не е добро луѓето од различни профили и области да останат заедно на едно место. Овој проблем мора да се реши. Мигрантите се одговорни за она што се случи, но што стори државата за да не се случи тоа – вели Кржалиќ.

Двајца повредени полицајци и еден вработен во ИОМ е епилогот од хаосот што се случи синоќа во мигрантскиот камп во Блажуј.

2.000 мигранти учествувале во немирите, фрлајќи камења и превртувајќи три полициски автомобили. Оштетени се вкупно 20 службени возила.