Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ ги демантираше пишувањето на медиумите дека тој понудил гаранции за да му овозможи на хашкиот обвинет Хашим Тачи да се брани од слобода.

Тоа е невозможно. Не можам да дадам такви гаранции, бидејќи тоа не е во моја надлежност, рече тој во одговор на новинарско прашање за време на неговата посета на Сисак, пренесува РСЕ.

Тој потсети, дека за време на покренувањето на обвинението против Тачи, рекол дека размислува сè најлошо за тоа. Тој оцени дека обвинението против Тачи е начин да се „уништи регионот“.

Сега, некој во белградската чаршија веројатно ќе ме обвини за тоа, но јас не сум непријател на Србите, ниту сум бил, ниту ќе бидам некогаш. Само мислам дека е штетно. Тачи требаше да биде обвинет одамна или да го остават на мир, додека некои луѓе од Белград остануваат незабележани, рече Милановиќ.

Милановиќ исто така изјави дека е убеден дека Тачи поради со ништо недокажаните наводи за наводните обвинувања за трговија со човечки органи, во извештајот на Советот на Европа, најверојатно ќе ја дочека својата старост пред тој суд.

Во таа смисла, мислам дека е тоа штетно и не понудив никакви гаранции и не можам да ги понудам. Тоа е едноставно невозможно, рече Милановиќ.