Министерот за одбрана на Србија, Александар Вулин, ја оцени поддршката која албанскиот премиер Еди Рама и претседателот на Косово Хашим Тачи му ја даваат на црногорскиот претседател Мило ukукановиќ како „цртање на границите на Голема Албанија“.

Кога премиерот на Албанија и претседателот на Косово јавно го поддржуваат Ѓукановиќ на (претстојните) изборите во Црна Гора, тогаш не е тајна дека тие ги цртаат границите на „Голема Албанија“ и не кријат дека се сметаат за господари на Црна Гора и на нејзината иднина, рече Вулин.

Тој оцени дека „секоја поддршка мора да биде заслужена, а во очите на Рама и Тачи, нема поголема заслуга од омразата кон Србите и Србија“ од страна на црногорскиот режим.

Србите велат „кој не сака брат за брат, ќе има туѓинец за господар“. Верувам дека оваа народната мудрост не мора да се преведува од српски јазик во Црна Гора – рече министерот за одбрана на Србија, Александар Вулин.

Што го испровоцира Вулин да даде ваква изјава?

Во видео порака за поддршка за ДПС и на Мило Ѓукановиќ, премиерот на Албанија, Еди Рама, зборуваше на српски јазик, позиционирајќи се покрај албанското знаме и пред сликата на Исмаил Ќемали.

Исмаил Ќемали е албански државник кој учествуваше во пишувањето на албанската декларација за независност од отоманските власти. Тој беше првиот премиер и министер за надворешни работи на независна Албанија од 1912 до 1914 година.

Албанците со години ја користат фигурата на Ќемали со знаме со двоглав орел и мапа на „Голема Албанија“, со цел да ги испровоцираат соседите чии територии влегуваат во таа Голема Албанија.

Картата на Голема Албанија содржи делови од Србија, Грција, Македонија и Црна Гора. Голема Албанија.

Српската јавност беше запознаена со ликот на Ќемали во 2014 година, кога за време на натпреварот меѓу Србија и Албанија во Белград, над стадионот се појави дрон кој го носеше албанското знаме со порака на која беше картата на Голема Албанија и ликовите на политичарот Исмаил Ќемали и воениот водач Исо Бољетини!

По таа провокација натпреварот беше прекинат поради метежот и општата тепачка на теренот.


Напишете коментар