Мир Божји, Христос се роди!

Денес го славиме најсреќниот христијански празник, раѓањето на Исус Христос! Среќен Божиќ!

За православните, ова е најрадосниот празник, кој носи радост, помирување и ја носи пораката за љубов и хармонија.

Божиќ е најрадосниот христијански празник што го слави раѓањето на Исус Христос. Првиот ден секогаш се слави на 7 јануари и се слави три дена.

Православните верници одат на литургија рано наутро, а оние кои го постат големиот Божиќен пост одат на причест.

Православните верници го слават Божиќ на 7 јануари како сеќавање на роденденот на Исус Христос, Синот Божји, Спасителот на светот. Тоа е празник на раѓањето на новиот живот, кој е обележан со најубавите верски обичаи и ритуали меѓу Македонците.

Ниту еден празник не содржи повеќе народни обичаи што се одржале до денешен ден како што е Божиќ. Најчести се: полагање бадниково гранче, покривање на домовите со слама, кршење на погачата. На Божиќ, луѓето се поздравуваат со „Христос се роди!“ И „Навистина ( ваистина ) се роди”!

На Божиќ, според стариот народен обичај, во куќата доаѓа специјален гостин и прв му го честита на семејството овој голем празник. Уште од вратата им се обраќа на домаќинот и другите членови на семејството, поздравувајќи ги со „Христос се роди“, а на тоа тие ќе возвратат со зборовите: „Ваистина се роди“.

Овој специјален гостин обично е крстено машко дете. Тој треба да биде здрав, среќен и весел, со цел да донесе среќа во куќата за целата наредна година. Вообичаено е домаќинката да му даде симболичен подарок во знак на благодарност, откако ќе им изрази добри желби на домаќините, а потоа ќе запали бадниково гранче и ќе го стави во оганот.

На првиот ден од Божиќ, семејството ужива во ручекот и пријатната семејна атмосфера. Божиќен ручек е првиот мрсен ручек по долг пост и тој е секогаш богат и разновиден, но е обележан со два неопходни елементи: погача и печеница-печено месо. Ручекот е најсвечениот момент на Божиќ. Божиќната трпеза, според популарното верување, треба да биде богата. Правилото беше дека на Божиќ, сите членови на семејството јаделе и пиеле добро.

Сè што ви пречеше во текот на годината треба да се направи на Божиќ наутро и тоа повеќе нема да претставува проблем за вас. На пример, ако ви пречи математиката, направете ја најлесната задача наутро и нема да имате проблеми во текот на целата година. Ова исто така важи и за сите други предмети и работни задачи.