Споменикот Њугрејнџ во Ирска, за кој се верува дека е изграден околу 3.200 година п.н.е. се наоѓа на списокот на светско наследство на УНЕСКО, а превезот на мистеријата што го покрива сè уште ги интригира научниците.

Археолозите сметаат дека Њугрејнџ е една од најубавите гробници, гробници кои се состојат од неколку погребни комори покриени со земја или камен.

Малку се знае за тоа кој го изградил Њугрејнџ, додека целта на таканаречената мега гробница останува мистерија. Истражувачите претпоставуваат дека споменикот е изграден за ритуални собири и дека служел како место каде луѓето им оддавале почит на своите предци.

Сите научници се согласуваат за една работа кога станува збор за Њугрејнџ – тоа е инженерски подвиг.

Споменикот е усогласен со зимската краткоденица – најдолгата ноќ и најкраткиот ден во годината. Кога сончевите зраци влегуваат во гробницата, тоа го осветлува ходникот долг 18 метри што води кон гробните комори.

Археолозите се збунети околу тоа како градежниците успеале да изградат толку сложен споменик, со оглед на тоа што тие имале само рудиментирана технологија.

Во погребните комори има пепел и коски на неколку луѓе. Кои се тие, исто така, е мистерија .

Научниците претпоставуваат дека само високи луѓе, како што се свештеници или владетели, се закопани во Њугрејнџ.

Фасадата на споменикот, која е приближно пет века постара од пирамидите во Гиза и Стоунхенџ, е изработена од бел кварц. Внатрешноста на споменикот е украсена со резби во камен.

Археолозите сметаат дека биле потребни децении за да се изгради таков споменик