За време на целата литургија, погреб и церемонија одржана во чест и во името на патријархот Иринеј, граѓаните на Србија имаа можностда видат мало, црно, непознато момче.

Цела Србија, регионот, но и земјите во светот денеска во тага го следеа погребот на 45-от српски патријарх Иринеј во храмот Свети Сава во Белград.

Покрај големиот број граѓани и свештенства кои беа денес во Храмот Свети Сава, каде беше погребан патријархот Иринеј, посебно внимание привлече и еден млад човек, кој исто така е дел од свештенството.

Kinez

Имено, со оглед на епидемиолошката состојба во Србија, граѓаните на Србија можеа да го следат преносот на погребот на патријархот Иринеј преку малите ТВ-екрани, со цел да се потисне ширењето на вирусот и да се спречи негово понатамошно ширење.

Кога го привлече вниманието на целата земја, како и на сите луѓе присутни во Храмот, се појавија информации во форма на информации за тоа кој всушност бил младиот човек. Како што се дознава, станува збор за ѓаконот на митрополитот Иларион Алфејев, кој е и претседател на Одделот за надворешни црковни односи на Руската православна црква.

Но, ниту тоа не беше крај, социјалните мрежи не престануваат да пишуваат за овој млад човек и неговата постапка. Имено,, се појави фотографија на која се гледа еден млад човек во Храмот, среде литургија за починатиот патријарх Иринеј, како се обидува да направи селфи со својот мобилен телефон.

Kinez

За овој потег беше обвинет од медиумите ,а сега треба да почекаме за објаснување на оваа фотографија.

Дали младиот човек се обидел да го фати последното „селфи“ со покојниот патријарх или дали се обидел да сними некој друг момент од погребот на патријархот на СПЦ Иринеј, останува мистерија.