Митрополитот црногорски и приморски Амфилохије рече дека нема да умре пред да ја врати црквата Свети Петар на врвот Ловќен.
Немојте да мислите дека сум стар за тоа. Не, Бог ќе ја врати таму каде што беше за време на мојот живот, рече митрополитот Амфилохије за Политика.

Тој потсети дека во таа капела изградена од династијата Петровиќ, токму големиот Његош наредил да се изгради црквата и секоја година, според негов налог, во неа се служела литургија за душите на големите црногорски херои.


Црквата Свети Петар беше негова дарба, изградена според неговите упатства и за време на неговиот живот (1846), на место што тој самиот го обележа и експлицитно остави аманет таму да биде погребанан, потсети митрополитот Амфилохије.


Според него, сите ја знаат автентичната волја на Његош која гласи:
Сакам да ме закопате во таа црква на Ловќен. Ова е мојата последна желба, која барам да ја исполните, и ако не ми дадете Божја вера дека ќе правите како што сакам, тогаш ќе ве оставам под проклетство, и мојот последен час ќе биде најтажен за мене, и ја ставам таа моја тага на вашата душа.


Треба ли да ја оставиме клетвата врз потомците и луѓето? Не, неговата волја ќе биде почитувана и на тој начин ќе се разведри над Црна Гора, посочи митрополитот Амфилохије.


Остатоците од Петар Петровиќ Његош, како што е познато, биле во мавзолеот изграден во 1974 година според проектот на хрватскиот скулптор Иван Мештровиќ, кој бил изграден на местото на православната капела каде бил погребан Његош на врвот на Ловќен.