Митрополитот Црногорски-приморски Амфилохије рече дека во Црна Гора се случила нова преобразба на народот, дека помина времето на оние кои се одрекоа од кнезот Лазар и дека, како што посочува, повторно се враќаме на Косово.

По осветувањето на парохискиот дом и литургијата во црквата Свети Апостоли Петар и Павле во величката планина Шафа Приједор, тој рече дека промената на владата во Црна Гора преставува квасец на бесмртноста, вечност, неминливот “што повторно ги наполни душите на овој народ и тој започна повторно да верува во вечна светлина “.

Тој истакна дека Бог ги отстранил од власт луѓето што се поклонувале на минливото, а тоа е земна моќ и пари.

„Времето на оние кои се одрекоа од Лазар од Косово и неговата посветеност на вечното Небесно Царство минува и сите повторно се враќаме на Косово. „Оние што се одрекоа од Косово, плукаа по коските, гробовите на овие маченици тука и низ Косово, сè до Ѓаковица, која се бореше за Бога во 1912 година, за вистината и Божјата правда, за слободата“, рече Амфилохије.

Тој рече дека она што е Божјо, останува Божјо.

„Така, Бог покажува дека тој се грижи за својот народ и така овој народ се враќа кон себе и своите корени, својата душа, традиција, неговите маченици, страдалници, царот Лазар, заветот на Косово што извира од Новиот завет“, заклучи митрополитот Амфилохије.