Ние сме подготвени да го продолжиме дијалогот и јас ќе пристапам конструктивно. Србија сака компромисно решение. Не сакаме да одбиеме да постигнеме компромис и решение, веруваме дека решението не е замрзнат конфликт. Треба да градиме мир со Албанците во следните 100 години, рече српскиот претседател Александар Вучиќ по средбата со германскиот министер за надворешни работи, Хајко Мас. 

Ние и Албанците ќе бидеме најголемите нации на Балканот во следните 100 години, додаде тој, повторувајќи дека суштината на српската политика е мирот.

Тој исто така додаде дека Србија ќе инсистира на исполнување на потпишаните обврски, како и дека е подготвена да разговара. Рековме дека нема да зборуваме за војна, туку за соработка и мир. Нашата цел е силна и економски силна и успешна Србија, истакна претседателот на Србија.

Тој рече дека разговарал и со германскиот министер за интеграција во ЕУ и по тој повод особено му се заблагодарил на Мас за поддршката што Германија, предводена од канцеларката Ангела Меркел, и ја пружа на Србија.