Мускулна болка, замор и проблеми со менталното здравје: Оние кои имале тешка форма на КОВИД-19 може да имаат последици шест месеци по инфекцијата. Што друго откриле научниците, разбираме од „Дојче веле“.

Околу две третини од пациентите со КОВИД-19 третирани во болница страдаат од еден или повеќе ефекти на инфекцијата со коронавирус шест месеци потоа. За тоа сведочат резултатите од студијата во Вухан, Кина, објавена во медицинското списание „Лансет“. Најчестите долгорочни ефекти на КОВИД-19 врз телото се болка во мускулите, замор и ментални нарушувања како што се анксиозност и депресија.

Студија на Вухан по епидемија на коронавирус

„Нашата анализа покажува дека повеќето пациенти продолжуваат да живеат со некои од ефектите на вирусот откако ќе бидат отпуштени од болницата и ја нагласуваат потребата од дополнителни тестови по испуштањето, особено ако болеста е сериозна“, изјави Бин Џао, еден од авторите на студијата и заменик директор на кинескиот Национален центар за клинички истражувања на респираторни заболувања.

Истражувачите проучувале 1.733 заразени лица отпуштени од болницата „Џин Јинг Танг“ во Вухан помеѓу 7 јануари и 29 мај 2020 година. Просечната возраст на испитаниците била 57 години, од кои 52% биле мажи, 48% жени. Мнозинството (1172 пациенти) биле пренесени на дополнително снабдување со кислород додека биле во болница. Од средината на јуни до почетокот на септември минатата година, пациентите биле прегледани повторно. Користејќи анкети, како и лабораториски тестови и тестови на издржливост, истражувачите откриле дека 76% од испитаниците имале барем еден симптом од времето на инфекцијата.

Замор и слабост и депресија по коронавирус

Мускулен замор или слабост е пријавен од 63% од испитаниците. 26% имале проблеми со спиењето, други 23% се пожалиле на анксиозност или депресија. Лабораториските тестови исто така покажуваат дека подоцна се влошиле 13% од пациентите кои имале нормална функција на бубрезите за време на нивниот престој во болница. Кај пациенти со особено тежок тек на болеста, дури и по неколку месеци, се забележува нарушена функција на белите дробови, придружена со влошување на дишењето.

Наодите на кинеските научници се во согласност со другите студии спроведени досега за долгорочни компликации на КОВИД-19. И покрај тоа, авторите посочуваат некои слабости во нивната работа.

Постојат релативно малку субјекти со хронично заболување на белите дробови или кардиоваскуларниот систем кај испитаниците. Сепак, информациите за ова не се базираат на истражување на научниците, туку на изјавите на самите пациенти. Ова може да доведе до неточни проценки.

Покрај тоа, луѓето инфицирани со коронавирус со благи симптоми не биле вклучени во групата испитаници, бидејќи оваа категорија пациенти едноставно не стигнале до болницата „Џин Јинг Танг“ – тие биле испратени во други медицински установи.

„Ова може да доведе до неточна проценка на бројот на луѓе кои страдаат од долгорочни ефекти на коронавирусна инфекција“, рече Јордис Фрохолд, главен лекар на одделот за дишење и алергија на германската медицинска клиника во Хајлигендам, каде рехабилитацијата е во тек по КОВИД-19.

Фрохолд вели дека постои трета група, заедно со луѓе кои едвај ја забележале инфекцијата, а потоа се опоравиле целосно, и оние кои достигнале тешка форма на интензивна нега.

“Овие пациенти имаат умерена форма на болест. Тие можат да одат во болница само за кратко време, но потоа продолжуваат да имаат симптоми до три месеци”, рече Фрохолд.

Дали е потребна рехабилитација по КОВИД-19?

Како и кинеските научници, Фрохолд укажува на замор и мускулна слабост меѓу долгорочните компликации по КОВИД. Но, луѓето доаѓаат и кај неа со невролошки проблеми, болки во зглобовите и опаѓање на косата. Како прво, вели таа, овие луѓе се крајно збунети затоа што не разбираат што им се случува.

Затоа, Фромхолд е задоволна со какво било истражување на можни компликации по КОВИД-19.

До денес, 300 лица се рехабилитирани во Хајлигендам, повеќето од нив на возраст од 30 до 65 години. Никогаш не биле во можност целосно да се опорават од својата болест и да се вратат на работа.