Во соопштението од Министерството, Иран го нарече нормализирањето на односите меѓу двете земји – опаснана, „срамна“ мерка и ги предупреди ОАЕ против мешањето на Израел во „политичката равенка“ во регионот на Заливот.

ОАЕ се првата заливска земја која тоа го стори и трета арапска која има дипломатски односи со Израел, после Египет и договорот од 1979 и Јордан во 1994 година. Во 1999 годиина и Мавританија го призна Израел, но дипломатските односи ги прекинаа во 2009 година поради војната во Газа.

Според договорот, Израел вети дека ќе го запре суверенитетот врз областите на Западниот Брег што се предмет на анексија.

– Го отфрламе и осудуваме договорот. Тој не помага на палестинската борба и ние го сметаме за продолжение на негирањето на правата на палестинскиот народ, рече портпаролот на Хамас, Хазем Касим.


Напишете коментар