Сега е е веќе доста! Дозволете ни да работиме или ќе излеземе на улиците, велат музичарите, менаџерите и организаторите на концерти и други музички настани во Хрватска, кои веруваат дека нивната индустрија најмногу настрадала поради пандемијата на коронавирус.

Ако нешто не се промени, тие се подготвени за масовен протест. Затоа што, како што посочуваат, за нив сè уште се на сила инструкциите на Националниот штаб за цивилна заштита и нивните произволни толкувања од страна на локалните штабови, што им оневозможува работа. Повредените музичари, менаџери и организатори на концертите деновиве ќе испратат отворено писмо до премиерот Андреј Пленковиќ и министерката за култура Нина Обуљен Коржинек, пишуваат медиумите.

Загрозени сме со целосно затворање, не само на забави и концерти, туку и на најмалку 15.000 работни места. Имено, во нашиот сектор се вработени повеќе од 15.000 лица (со оглед на сите сегменти: од производство, организација, заштита и реализација), кои според првичните планови за 2020 година требаше да работат на повеќе од 150 настани, во периодот од 1 јули до 30 септември, со акумулирана потрошувачка од повеќе од 200 милиони куни (над 26 милиони евра).

Не дека ќе одговорам, ќе бидам меѓу првите што ќе одам на тој протест. Јас не заработив денар во последните пет месеци. Како мене, исто така не заработија и 14-те луѓе што ги вработувам. Ова значи дека членовите на нивните семејства не добиле ниту една куна. Никој од нас не бара милост. Ве молиме, дозволете ни да работиме и да ги заработуваме нашите пари чесно. Ако се најде начин за угостителите и одредени фестивали, не гледам во што е проблемот и нас да ни се дозволи да работиме, вели Нина Бадриќ.


Напишете коментар