Првите фалсификувани сертификати за вакцинација против ковид-19 се појавија во Германија, пренесува ДПА.

Досега, во споредба со фалсификување на други лични и лични документи, случаите се малку, но се очекува да се зголемат, објасни претставник на федералната полиција. Побарувачката за лажни сертификати за вакцинација се очекува да се зголеми со укинувањето на ограничувањата за вакцинираните лица.

Во Германија, вакцинираните против коронавирус ги уживаат истите слободи како и луѓето кои се опоравиле од инфекција со коронавирус.