За разлика од неговата љубов кон музиката, неговите родители секогаш сметале дека требало да се бави со географија, за што се школувал.

Ѓорѓе Балашевиќ не напушти вчера на 67-годишна возраст, а малкумина знаат каква трагедија го одбележа неговиот живот.

За разлика од неговата љубов кон музиката, неговите родители секогаш сметале дека требало да се бави со географија, за што се школувал. Затоа, иако Балашевиќ секогаш им оставаше две места за секој концертот, тие никогаш не присуствуваа на ниту еден негов концерт.

Еден од најтажните периоди во животот на Балашевиќ бил по раѓањето на неговата ќерка Јована. Имено, тој ја видел неа за прв пат дури еден месец по нејзиното раѓање, бидејќи тој во тоа време бил во војска и не смеел да ја преминува границата, а Оливера се породила во Будимпешта поради епидемијата на менингитис што владееше во Нови Сад во тоа време .

Тој никогаш не го напуштил својот роден град Нови Сад, а многу малку луѓе знаат дека тој ја имал и петгодишната сестра Јасна, која починала. Научи да чита рано со својата сестра и беше чудо од дете. Почна да пишува песни во основно училиште и сонуваше да стане фудбалер. Тој беше мирно дете и одличен ученик, што се смени во средно училиште.