Шефот на македонската држава, Стево Пендаровски откри од Рим детали за португалскиот предлог за решавање на спорот со Бугарија. Според понудениот предлог историчарите од земјите-членки на ЕУ да можат да се приклучат на работата на Заедничката бугарско-македонска комисија за историски и образовни прашања, објави македонскиот редакција на Дојче веле. 

Радев вели дека сега ќе побарале гаранции од ЕУ дали ќе се спроведе Договорот за добрососедство. Немаме ништо против тоа трета земја, ЕУ или ЕК да кажат дали (спроведувањето) на договорот оди добро. Не ни пречи трето лице што доаѓа однадвор и вели: ова е вистината, вели Пендаровски, за Дојче веле.

Неофицијалниот документ од Португалија сугерира дека постои патоказ и тој треба да се следи од Советот за стабилизација и асоцијација, а не од Европската комисија. Има уште еден детал во португалскиот предлог, кој вели дека постојат европски земји кои би сакале да дадат свој придонес во историската комисија. И во овој дел немаме проблем. Но, двете страни мора да се согласат, рече Пендаровски.