По самитот Кипар-Египет-Грција во Никозија, грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис ја обвини Турција за кршење на меѓународното право и оцени дека Анкара има империјалистички фантазии.

Анкара има империјалистички фантазии и се обидува да ги реализира со воинствено однесување од Сирија до Либија, од Сомалија до Кипар, од Егејот до Кавказ.

Сето горенаведено е придружено со еднострани провокации придружени со екстремистичка, дури и честопати непријателска реторика.

Ние се согласуваме дека со ваквото однесување, Турција јасно го крши меѓународното право, го загрозува спроведувањето на меѓународните договори и истовремено ја нарушува регионалната безбедност, честопати ги крши одлуките на Советот за безбедност на ООН и ЕУ, рече Микотакис за време на заедничката прес-конференција по 8-миот самит Кипар-Египет-Грција одржан во Никозија.

Премиерот Мицотакис се осврна на договорот меѓу Грција и Албанија и посочи дека „Грција во пракса докажува дека Балканот и Источниот Медитеран можат да станат региони на мир и стабилност доколку се почитуваат законите“.

Тој заклучи дека Турција исто така има природно место во ова соседство на соработка, доколку тоа го сака, но под услов да може да ги следи истите правила и принципи на добрососедски односи и почитување на меѓународното право.