Турската владејачка партија, Партијата за права и развој (АКП) на претседателот Реџеп Таип Ердоган, стои слабо на анкетите, а опозицијата сака да го искористи моментот и да побара предвремени избори, на што владата се спротивставува.

По скоро две децении неприкосновено владеење и доминација во турската политика, партијата се најде во невообичаена ситуација: нивната коалициска влада со ултра-националистичката Партија на националното движење (МХП) неодамна ја изгуби поддршката од добар дел од електоратот.

Ова го потврдуваат истражувањата на скоро сите поважни турски институти за демократија, пишува Дојче веле.

Како што е наведено во текстот, главната причина за губење на популарноста е економската криза, но и валутната криза која трае подолго време.

Неколку неодамнешни политички одлуки, како што се намалување на каматните стапки на централната банка на Турција, имаа силно влијание врз падот на вредноста на турската лира.

На почетокот на годината еден долар се менуваше за шест лири, а денес доларот вреди осум турски лири.

Заедно со незадоволството од економската состојба, се шири и недоверба во владата кога станува збор за управувањето со кризата со корона.

Неодамна беше откриено дека Министерството за здравство манипулирало со бројот на заразени.

Така, министерството ги броеше само оние кои беа видливи случаи со корона, што ја подобри статистиката.

Во таква атмосфера, опозицијата собира поени, а фактот дека опозицискиот блок е единствен како никогаш досега е во нејзина корист.

Најголемата опозициска партија, Социјалдемократскиот ЌП, се обидува да добие многу различни сили под слоганот „Владење со пријателите“, како што е ултра-националистичката ИЈИ но и левичарската ХДП.

Целта е да се преземе власта на следните избори.

Партиите кои се основани од поединци кои порано беа на високи функции во партијата АКП на Ердоган не се задоволни од неговата работа.

Тие се насочени кон разочараните гласачи на партијата на Ердоган и може да се приклучат на опозицискиот блок, со што влијаат на резултатот од изборите, а веќе се одржани средби со ЌП.

Предвремените избори не и одговараат на турската влада. Дебатата за предвремени избори е губење време. Името на нашиот кандидат е Ердоган, но само за две и пол години – рече претседателот на МХП Бахчели.

Во исто време, претседателот Ердоган не ги поддржува барањата на опозицијата и вели: „изборите ќе се одржат, но во 2023 година, како што беше планирано“.