Ден Патрик, заменик гувернер на Тексас, кој е исто така познат телевизиски водител, понуди награда од еден милион долари за луѓето кои доставуваат докази за кражба на американските претседателски избори.

Патрик рече дека основал фонд за награди за да ги „охрабри и награди луѓето да се појават и да ги поддржат напорите на Доналд Трамп за откривање на изборни измами“.

Секое лице кое обезбедува докази за кои некој ќе биде осуден, може да смета на најмалку 25.000 УСД.

Ги поддржувам напорите на претседателот Трамп да се идентификуваат изборните кражби на претседателските избори и неговата посветеност за пребројување на секој законски глас и дисквалификација на секој незаконски, рече Патрик.

Републиканскиот политичар додава дека истрагата за изборните нерегуларности е „од суштинско значење за да се зачува демократијата и довербата во идните избори“.

Трамп лично му честиташе на Патрик за овој потег на Твитер.

Додека повеќето американски медиуми веќе го прогласија демократскиот кандидат Џо Бајден за победник на изборите, Доналд Трамп и неговиот тим не го признаваат тоа и покренаа правна постапка во многу клучни земји со цел да докажат изборни измами.