Најголемите светски нафтени компании загубија скоро 90 милијарди долари во изминатите девет месеци, што резултат на тешката економска состојба предизвикана од пандемијата на коронарен вирус.

Во последните три квартали, седумте најголеми нафтени компании ги намалија своите предвидувања за идните цени на нафтата, започнувајќи бран на опаѓачки вредности на нивните нафтени и гасни деривати во вкупна сума од 87 милијарди долари.

Анализата на Карбон Тракер покажува дека само во последните три месеци, нафтените компании, Royal Dutch Shell, BP, Total, Chevron, Repsol, Annie и Equinox, објавија дека е забележано намалување на вредноста на средствата во износ од 55 милијарди долари, пренесува Гардијан.

Падот на вредноста на нафтата е регистриран од крајот на минатата година, а овој пад дополнително го забрза и пандемијата на коронарен вирус. Колапсот на пазарот на нафта е забележан во април, кога цената на нафтата падна на само 0 американски долари за барел.

Минатата недела се случи историска промена во списокот на највредните компании во светот, што секако влијаеше на нафтените компании. Имено, американскиот технолошки гигант Епл го симна саудискиот нафтен гигант Арамко од првото место на тие листи!


Напишете коментар