Бројот на нови потврдени случаи на ковид 19 во Русија за прв пат надмина 25 илјади (25.173), така што вкупниот број на заразени со вирусот корона од почетокот на пандемијата сега е 2.114.502, објави Оперативниот штаб за борба против вирусот корона.

Во соопштението се наведува дека 23,5 проценти (5.917 лица) немаат клинички манифестации.

Како и досега, најголем број случаи се забележани во Москва, Санкт Петербург и московскиот регион.

Оперативниот штаб додаде дека во последните 24 часа 361 лице починало со 19 лица, а од почетокот на епидемијата – 36.540 лица.

Според Федералната служба за фитосанитарен надзор, во Русија биле извршени 520 илјади тестови за ковид во последните 24 часа, а 72,9 милиони тестови од почетокот на епидемијата.

На 11 март, Светската здравствена организација објави епидемија на нов вирус на корона, ковид 19, за пандемија. Според последните податоци, досега во светот биле заразени над 59 милиони луѓе, од кои повеќе од 1,3 милиони починале. Во моментов има повеќе од 16,8 милиони активни случаи на ковиди во светот.