САД од март официјално регистрирале 277.285 инфекции со корона вирус кај децата на возраст од 5 до 17 години, од кои 51 дете починало, се наведува во најсеопфатното истражување на здравствените власти на САД, бидејќи училиштата размислуваат да ги враќаат учениците во школските клупи.

Од 1 март до 19 септември, стапката на смртност, стапката на потврдени смртни случаи, пресметана за деца на училишна возраст во САД е 0,018 проценти, покажува студијата на Центарот за спречување и контрола на болести (ЦДЦ) објавена во понеделникот.

Бидејќи бројот на потврдени случаи кај деца и возрасни е несомнено повеќекратно потценет, затоа што многу поблаги случаи никогаш не биле тестирани, новите бројки потврдуваат дека вистинската смртност на корона вирусот е екстремно ниска во оваа возрасна група во споредба со возрасните, особено постарите лица.

Во друга анализа објавена на својата веб-страница на 10 септември, ЦДЦ проценува дека, според најверојатно сценарио, стапката на смртност по возрасни група (број на смртни случаи во однос на реалниот број на заразени) е 0,003 проценти во возрасната група од 0 до 19 години, 0,02 проценти за оние на возраст од 20 до 49 години, 0,5 проценти за оние на возраст од 50 до 69 години и 5,4 проценти за оние на седумдесет и повеќе години.

Меѓу децата, постои значителна разлика помеѓу помлади и постари од 11 години, покажува студијата на ЦДЦ: инциденцијата била двојно поголема кај млади луѓе на возраст од 12 до 17 години отколку кај деца на возраст од 5 до 11 години.

Анализата потврдува дека малцинствата се најтешко погодени од пандемијата: 42 проценти од заразените деца имале шпанско потекло, 32 проценти бели и 17 проценти црни.

Од 277.000 заразени деца, 3.240 биле примени во болница, 404 на одделение за интензивна нега, а 51 дете починало.

Општо земено, неколку студии во САД и на други места покажаа дека децата се помалку подложни на зараза од возрасните, иако не се целосно имунизирани.

Двајца истражувачи во Велика Британија минатата недела објавија во списанието „Сајанс“ дека хоспитализацијата на заразени деца е ретка и дека само 1 процент од хоспитализираните деца и 27 проценти од сите возрасни групи умираат во просек.

Научната дебата продолжува да утврдува дали младите се помалку заразени или исто толку заразени како возрасните. Минатата недела, анализата на 32 студии објавена во списанието „Јама педијатрикс“ покажа дека децата и младите на возраст под 20 години се 44 проценти помалку склони кон инфекции. Истата анализа не заклучи дали децата се поголеми преносители од возрасните.