Фотографијата од Ерменија предизвика многу реакции на социјалните мрежи.

Станува збор за фотографија на таткото на мртвиот ерменски војник на гробот на неговиот син во Јераблур.

На потресната фотографија се гледа како татко лежи на гробот на неговиот син.

Неговиот син загина во војната во Нагорно Карабах.

Лидерите на Русија, Азербејџан и Ерменија, Владимир Путин, Илхам Алиев и Никол Пашинјан, на 10 ноември потпишаа заедничка изјава за целосен прекин на непријателствата во Нагорно Карабах. Според изјавата, дел од регионот е ставен под контрола на Азербејџан, страните ќе разменуваат затвореници, а руските мировни сили ќе бидат распоредени долж контактната линија и долж коридорот Лачин што го поврзува Карабах со Ерменија.

Пашинјан изјави дека одлуката за потпишување на договорот е исклучително тешка за него. Според него, доколку документот не беше потпишан, на Ерменија ќе му беше многу полошо. Алиев го нарече потпишувањето на договорот капитулација на Ерменија. Како што изјави, договорот е исклучително поволен за Азербејџан, воената фаза е завршена и можно е да се премине на политички теми.

Yerablur Military Cemetery, Yerevan, Armenia.The father of a deceased Armenian soldier at his son's grave in Yerablur, today.

Posted by Zartonk Media on Tuesday, November 17, 2020