Министерството за здравство на Русија издаде одобрение за клиничко испитување на вакцината против вирусот корона „Спутник V“ врз волонтери, постари од 60 години, објави прес-службата на министерството.

„Министерството за здравство на Русија издаде одобрение за спроведување на клинички испитувања на вакцината„ Спутник V “, што ја направија Научниот центар за епидемиологија и микробиологија„ Гамалеја “ и Министерството за здравство на Русија.

„110 волонтери, над 60-годишна возраст, ќе учествуваат во истражувањето што ќе се изврши во Централната клиничка болница на администрацијата на претседателот на Русија“, се наведува во соопштението.

Целта на истражувањето е проширување на можностите за употреба на вакцината за постари возрасни групи кои имаат зголемен ризик од тешка болест Ковид 19, додадоа од прес службата на министерството.