Viber одлучи по повод десеттиот роденден да објави воведување на функцијата за плаќање во чет-ботови.

Toa значи дека ќе биде можно да користeње на Viber за плаќање преку Google Pay или други достапни решенија за мобилен е-паричник, како што е наведено во соопштението.

Оваа одлика ќе биде тестирана во Украина и треба да биде достапна ширум светот во текот следната година.

Според Viber, уште во 2017 година, 64 проценти од милениумците биле заинтересирани за плаќања во рамките на апликациите за допишување.

Оттогаш, тој број постојано се зголемува, а пандемијата само ја потенцираше потребата да се воведе решение што ќе овозможи практично сè да се направи тоа од далечина.

Што се однесува до можноста, ќе можете да платите за сè за што вообичаено ја користите картичката, се разбира доколку е поддржана – комунални услуги, трошоци за испорака, јавен превоз итн.

За да можат да ја користат услугата за плаќање во рамките на апликацијата, корисниците ќе бидат обврзани (доколку нивната банка одобри) да ја регистрираат својата дебитна или кредитна картичка во нивниот електронски паричник, со што опцијата за плаќање ќе биде достапна преку кој било чет-бот развиен на интерфејсот на Viber.