Наставниците во Словенија се скептични: 70 отсто од нив сметаат дека учењето од далечина даде лоши резултати

Околу 10 отсто од сите студенти, една третина од словенечките наставници и две третини од директорите учествуваа во истражувањето на функционирањето на образовниот систем за време на епидемијата на коронавирус.

Половина од словенечките студенти сметаат дека учењето на далечина е поголем предизвик од учењето во училница, според истражувањето спроведено од словенечкиот национален институт за образование.

Distance learning online education. A schoolboy boy studies at home and does school homework. A home distance learning.

Наставниците се согласуваат со тоа, истакнувајќи дека најголем дел од целите се постигнати, иако дури 70 проценти веруваат дека работата на далечина даде полоши резултати од наставата во училница.

Околу 10 отсто од сите студенти, една третина од словенечките наставници и две третини од директорите учествуваа во истражувањето на функционирањето на образовниот систем за време на епидемијата на вирусот корона.

Повеќето наставници постигнале две третини или повеќе од образовните цели. Така одговориле 75-80 проценти од наставниците кои учествувале во истражувањето, што е доста голем удел затоа што треба да се посвети повеќе време на самостојна работа, рече Тања Рупник Вец, директор на Центарот за квалитет и истражување.


Напишете коментар