Вработените во фабриката за производство на сончогледово масло во бугарското село Чешнегирово (во околината на Пловдив) биле сведоци на упадот на војници на НАТО на нивното работно место, објави бугарската телевизија Нова.

Станува збор за маневрите „Свифт респонс 21“ во кои учествуваа американски, италијански и бугарски војници. Според сценариото, слетувањето на војниците требаше да биде на напуштениот аеродром. Сепак, постои фабрика веднаш до аеродромот.

Инцидентот се случи на 11 мај за време на воените вежби на НАТО.

Според бугарската телевизија , група војници вооружени со митралези ја прескокнале оградата и упаднале во фабриката. Двајца работници во фабриката рекоа дека војниците им наредиле да седнат, а потоа се поделиле во групи и ги обиколиле сите простории на фабриката.

Беше страшно. Бев многу исплашен и не знаев како да реагирам. Јас треперев од страв, рече еден работник.

Сведоците на инцидентот не повикале полиција, туку сопственикот на фабриката, Марин Димитров.

Веднаш отидов во Воената полиција, каде што имаше две лица. Тие го повикаа началникот и рекоа дека ништо не можат да сторат во врска со тоа. Тоа е голема навреда за мене. Како да сум терорист, како да сме некои разбојници, рече Димитров.

Според адвокатот Борислав Мазнев, инцидентот може да се изедначи со закана за убиство.

За мене, ова е нелегален упад во приватна територија. Ние исто така веруваме дека тоа е закана за убиство, бидејќи тие влегоа вооружени, рече адвокатот.

Бугарската телевизија побара коментар од американската амбасада во Бугарија, но тие ги испратија до Министерството за одбрана, каде изјавија дека ќе го проверат инцидентот и ќе го соопштат својот став.

Населението во селото Чешнегирово веќе се пожали, бидејќи не беа информирани за претстојните маневри на армијата на НАТО .

Не знаев дека ќе се организира вежба. Никој не ме извести. Открив кога ги видов камионите од кои ја истоварија опремата. Ни се обраќаат само кога ќе се случи нешто непријатно, рече првиот човек на општинската администрација, Христо Атанасов.