Научниците од Белгија и Холандија спроведоа студија за процесот на опоравување на пациентите по КОВИД-19 и откриле знаци на хронична болест кај вирусот. Резултатите се објавени во Journal of Clinical Medicine.

Авторите на студијата се фокусираа првенствено на пациенти со лесен COVID-19, кои го сочинуваат мнозинството од сите пациенти. Тие проучувале податоци за 1.837 релативно млади пациенти (средна возраст од 47 години) кои продолжиле да се жалат најмалку три месеци по амбулантското лекување. Излегува дека скоро половина од нив имаат потреба од медицинска нега.

Вкупно 98 отсто од пациентите продолжуваат да бидат уморни, 90 отсто имаат мускулна слабост, 88 отсто имаат проблеми со спиењето и 87 отсто имаат разни болки.

Во исто време, 86 отсто од пациентите немале здравствени проблеми порано, но сега само шест проценти од вкупниот број учесници во студијата ги немаат, 64 отсто ја проценуваат нивната состојба како “умерена”, а 30 отсто ја нарекуваат лоша.

Влијанието на КОВИД-19 врз секојдневниот живот на пациентите е огромно во подгрупата на пациенти кои не се хоспитализирани и им треба повеќе внимание, велат истражувачите.

Тие привлекуваат внимание на фактот дека сериозно болните пациенти поминуваат низ рехабилитација по болест, додека оние кои се подложени на амбулантно лекување се лишени од вниманието на лекарите. Авторите на студијата се уверени дека овие пациенти во блиска иднина ќе создадат огромен товар на здравствениот систем во сите земји.