Истражувачи од Монтреал идентификувале повеќе од 20 типа на растителни молекули кои го забавуваат стареењето на клетките, со што се зголемуваат годините на активен човечки живот.

Пред три години, истражувачите од Универзитетот Конкордија и Тејдолог Ајдон ја открија првата серија од шест молекули добиени од растенија кои го забавуваат стареењето.

Потоа минатата година, тие открија дека нивната моќ против стареење се зголеми за десет пати со комбинирање на некои од овие растителни екстракти. Убедени во потенцијалот на овие откритија, научниците го продолжија своето истражување во надеж дека ќе најдат други слични молекули.

Во објавената студија, тие објаснија дека ја постигнале оваа цел идентификувајќи петнаесет дополнителни растителни екстракти кои можат да го намалат влијанието на времето врз клетките.

За да се постигнат овие заклучоци, извршени се тестови врз клетки на квасец, чие стареење е слично на стареењето на човечките клетки. Благодарение на идентификуваните растителни екстракти, кои се нарекуваат модулатори, животниот век на овие клетки се зголемува од 2,5 дена на помеѓу пет и осум дена.