Медиумите постојано шират вести за нови, наводно уште поопасни соеви на вирусот. Колку е опасен мутантниот П.1?

Тој се појави во Бразил во јануари, а во меѓувреме стигна и до Европа, пишува Дојче веле.

Сигурната интернет адреса за проверка на медицинските податоци, објавена од Националната медицинска библиотека на САД, која собира медицински написи од целиот свет, не најде многу научни податоци за вирусот П.1 до почетокот на април.

Сепак, тие ја цитираат научното истражување од северот на Бразил, што покажува дека овој вид се однесува нетипично и дека може да се заклучи дека е позаразен од „класичната“ варијанта.

Вирусот се шири со вртоглава брзина во Бразил, а според податоците од 8 април, во таа земја биле заразени над 13 милиони луѓе – на 211 милиони жители.

Но дали тој вид е многу посмртоносен, тешко е да се каже: точно е дека бројот на смртни случаи е драстично зголемен, на почетокот на јануари околу 1000 луѓе умираа секој ден, сега има веќе 3000. Но, треба да се земени во предвид дека и здравствената заштита речиси пропадна.

Исто така, тоа е само претпоставка што се пренесува во медиумите, дека 90 отсто од новите случаи на овој нов вид се веќе таму: поради состојбата во здравствената заштита во Бразил, невозможно е да се провери генетскиот код на вирусот кај секој пациент.

Неспорно е и дека овој вид веќе е регистриран во Мексико или Колумбија и пристигна во Европа, Белгија и Шведска.

Видот П.1 беше идентификуван на 10 јануари во Бразил и веќе создаде 17 мутации на вирусот САРС-КоВ-2, од кои три се на „шпицот“ на протеинот, што значи дека може да се заклучи дека полесно продира во клетките. Проблематична е и мутацијата E484K, што, повторно само како што се претпоставува, може да доведе до болест кај оние луѓе кои веќе ја надминале короната и создадоа имунитет.

Овој заклучок се заснова на фактот дека видот P.1 особено се шири во бразилската сојузна држава Манаус, иако многу луѓе таму биле заразени со короната веќе во првиот бран на пандемијата. Исто така се претпоставува дека овој вид има сличности со јужноафриканската мутација B.1.351, но се верува дека овие промени се случиле независно.

И сè уште нема едноставен одговор: познато е дека препаратите AstraZeneca и Bayontek / Pfizer во лабораторијата произведуваат антитела против видот P.1, но исто така е познато дека AstraZeneca не е толку ефикасна против вирусот со мутацијата од Јужна Африка Б.1.351.

Сепак, другите вакцини веќе покажаа дека вакцинираните лица можат да бидат „нападнати“ од вирусот, но дека текот на болеста е многу поблаг. До тој степен, може да се каже дека постојните вакцини се ефикасни до одреден степен против видот P.1, но ова сè уште интензивно се истражува.