Според прогнозите на метеоролозите, за некои пет до шест дена ќе има промена на времето што ќе предизвика прекинување на долгиот период на сончеви и пријатни денови.

Се очекува значителен пад на температурите, северниот ветер, врнежи од дожд, па дури и врнежи од снег.

Се чини дека оваа промена на времето може да биде вовед во многу променлива прва декада на месецот ноември, притоа може локално да паднат поголеми количини на врнежи од дожд, а врнежи од снег да има на планините и во некои низини во регионот. И тогаш може да дојде зима која не се памети со години.

Потсетуваме, неодамна прогнозата дека оваа зима ќе биде многу студена ја даде народниот метеоролог од Тутин, Мухамед Адемовиќ (69), пензиониран професор, кој со години ги предвидуваше точните временски услови со набљудување на однесувањето на животните и растенијата.

Според неговата изјава од септември, мравките веќе започнале да прават мравјалници длабоко во земјата, што значи дека зимата може да биде силна и сурова.

Следејќи мравки, кртови, полжави и други животни и растенија, тој собира податоци што подоцна ги поврзува и ги составува во прогноза за подолг временски период. Според неговите тврдења, за да биде што попрецизен, покрај информациите што ги добил од природата, тој користи и мерни станици за температурата што ја има во дворот на неговата куќа.