Дали антителата се најважни во борбата на организмот против вирусот и колку долго нè штитат – ова се прашањата што ги поставува целиот свет уште од појавувањето на вакцината.

Информациите за тоа дали секоја година ќе се вакцинираме против короната и дали е потребна трета доза, сè уште не се официјално потврдени.

Имунолозите велат – вакцинацијата е неопходна, но антителата не се единственото нешто што е важно во борбата против вирусот.

Се надеваме дека бројот на нови пациенти ќе се намали со зголемувањето на бројот на вакцинирани. Сепак, дневните бројки сè уште нè плашат.

Проф. Д-р Борислав Каменов, имунолог, вели дека многумина вакцинирани немаат соодветен имунитет.

Состојбата на нивниот организам е таква што тие не можат да дадат придонес во борбата со вирусот? Јас мислам дека е тоа многу чест случај. Токсините се натпреваруваат со успехот на вакцината и со борбата против ковидот, тогаш тој ќе се разболи ако дојде во контакт со вирусот и тоа не може да го спречи, вели тој за ТВ Прва.

Антитела – медицински термин кој во моментов е најчесто користен. Вакцините произведуваат антитела, но, според имунолологот, антителата на оние кои имале корона и оние кои примиле вакцина се многу различни.

Кога некој ќе прележи корона, тој ќе создаде антитела на различни антигени, а вакцинираните ќе добијат антитела само за специфичниот антиген за кој примиле вакцина, вели тој. Вакцините се разликуваат, кинеската ги има сите антигени, а овие западните го имаат само таканаречениот шилест антиген. Така што зависи од вакцината кои антитела ќе ги добиете, додава Каменов.

Две недели по втората доза, многу граѓани одат да проверат за антитела. Резултатите исто така можат да бидат изненадувачки затоа што тие варираат од 1,5 до до неколку илјади, а лабораториските наоди велат дека и едните и другите се заштитени од вирусот. Од што зависи бројот на антитела и кој број е доволен?

Секоја лабораторија, односно секој производител, има некои стандарди за кои вели кој е прагот, која е минималната концентрација што може да се покаже со овој тест и нивото на антитела што е задоволително или не задоволувачко, објаснува Каменов .

Дали антителата ќе не заштитат или не, никој не може да гарантира, објаснува имунологот Каменов и додава дека тие се само дел од нашиот одбранбен систем и дека Т-лимфоцитите се многу поважни.

Т-лимфоцитите се многу важни, се разбира, ние нив не ги анализираме кога зборуваме за антитела. Тие можат да се создадат ако е вклучен т-лимфоцитот, но ние нив не ги проценуваме квантитативно, тоа научно се прави, но за практични цели тоа не се користи. Нас не не убива вирусот, нас не убиваат т-лимфоцитите и нашиот имунолошки систем, затоа што имаме акумулирано многу вируси и затоа што не реагираме на време за да го лечиме адекватно тој вирус, рече тој.

Ако треба да примаме вакцина против корона секоја година, најдобро е, според него, да не примаме исто како претходниот пат, туку различни, за да создадеме нови антигени.