Поради недостаток на потрошен материјал во Институтот за јавно здравје на Црна Гора (ИЈЗ), во моментов 2500 тестови чекаат на обработка, изјави епидемиологот д-р Милко Јоксимовиќ за Радио Црна Гора. Тој ја оцени епидемиолошката состојба во Црна Гора како многу сериозна, но и комплицирана и бара за нивниот здравствен систем.

  • Во моментов се чекаат околу 2.500 тестови. Тоа значи дека чекаат додека другите работат и дека постепено влегуваат во процедура. Ова, за жал, доведе до одреден број примероци кои чекаат да се направат до седум дена. Се обидуваме да имаме приоритети, прво да направиме примероци во болница на лица кои се во сериозна состојба, потоа на оние кои треба итно да бидат примени во болници поради некои други состојби кои не се поврзани со kovid, и после тоа се прави да се каже помал приоритет. Најголем број примероци на чекање се оние испратени од брзата помош Ковид, кои се во добра состојба и се лекуваат дома – рече Јоксимовиќ.

Во последните денови Институтот имаше проблеми со потрошниот материјал, потврди д-р Јоксимовиќ за Радио Црна Гора. Тој додава дека причина за тоа е големата побарувачка во целиот свет.

Тој посочува дека пристигнал дел од потрошниот материјал и очекува тестовите да се направат побрзо во наредните денови.