Во продавниците нема гардеробери, освен во некои од најпознатите брендови од Западот. Жените купуваат облека од око, ја пробуваат дома, па ако не им прилега ја враќаат.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-01 (1).jpg

Саудиска Арабија е една од најзатворените земји на светот, таму живеат стотици принцови и принцези, летата се пеколно топли, а локалците организираат натпревари за убавина за камили.

Интересни факти за оваа земја:

Во почетокот на 80-тите властите ги затвориле сите кина и граѓаните можеле да ги гледаат холивудските блокбастери само во соседните земји Дубаи и Бахреин.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-22.jpg

Пред неколку години забраната беше тргната, но филмот „Black Panther“ кој беше прикажан пред публиката беше цензуриран, односно беа исечени сите сцени со бакнување.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-03.jpg

Главна атракција во земјата се огромните трговски центри со кафулиња, каде што во нормални услови, летно време може да шетате затоа што на улиците е пеколно топло со просечна температура од 39 – 45 °C.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-11.jpg

Во продавниците нема гардеробери, освен во некои од најпознатите брендови од Западот. Жените купуваат облека од око, ја пробуваат дома, па ако не им прилега ја враќаат.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-07.jpg

Во кафулињата и рестораните има два оддели: за сингл мажи и за семејства. Немажените девојки може да бидат во делот за семејство, но никако не им е дозволено да бидат во делот за мажи.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-08.jpg

Сите обврски се планираат според времето на молење. Се молат 5 пати на ден и животот на земјата сопира во задолжителните термини за молитва и не работат бензинските пумпи, кафулиња и продавници.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-16.jpg

До пред само неколку години беше забрането покажување на голи делови од телото во продавниците и магазините, односно беа пребојувани рацете, рамениците, па дури и лицето на девојките.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-19.jpg

До пред неколку години туристите не беа добредојдени во земјата, дојденци се примаа само во Мека и Медина.

22-fakti-za-unikatniot-nachin-na-zhivot-saudiska-arabija-23.jpg

Напишете коментар