1. Аргентина е осма најголема држава во светот според површината.

2. Буенос Аирес е најпосетуваниот град во Јужна Америка.

3. Аргентина сменила 5 претседатели во само 10 дена во 2001.

4. Еден од најпопуларните танци, тангото, потекнува од оваа држава.

5. Аргентина го освоила светското првенство во фудбал 2 пати, во 1978 и 1986.

6. 10% од светската флора се наоѓа во Аргентина.

7. Жителите на Аргентина најмногу слушаат радио во споредба со останатите земји.

8. Аргентина е првата земја која емитувала радио пренос во светот во 1920 година.

9. 30% од жените во Аргентина имаат користено услуги на пластичната хирургија.

10. Аргентина била првата држава која користела отпечаток од прст како метод на идентификација во далечната 1892.