Одбележувањето на Денот на албанското знаме, 28 ноември, започна вчера во повеќе црногорски градови, поради што знамињата на Албанија беа истакнати на одредени државни објекти во повеќе општини со албанско население.

Претседателот на општина Тузи, Ник Ѓељошај, на својот Фејсбук профил ги повика јавните институции во таа општина да го постават албанското знаме и предупреди дека, доколку не се уважи неговиот апел, можни се казни.

Знамињата на Албанија се вееја и во градовите Улцињ, Гусиње, како и на зградата на општина Тузи.

Да се ​​потсетиме, грбот на нивното знаме потекнува од Ѓураѓ Кастриот, наречен Скендербег, за кого дел од македонските историчари тврдат дека има македонски корени, српските историчари дека е од династијата Немањиќ, а албанските историчари и албанските граѓани го слават како свој национален херој.