Поранешниот претседател на Европската комисија Хозе Мануел Баросо ќе биде претседател на Алијансата Гави, која го надгледува системот на ООН за глобален пристап до вакцината ковид-19.

Управниот совет, во кој членуваат УНИЦЕФ, Светската здравствена организација (СЗО), Светска банка и Фондот Бил и Мелинда Гејтс, едногласно го потврди изборот на поранешниот премиер на Португалија (2002-2004), кој беше на чело на Европската комисија десет години, од 2004 до 2014 година, а потоа работеше за инвестициската банка Голдман Сакс.

На светот му треба Гави повеќе од кога било, и за да осигури дека вакцината„ ковид-19 “ќе ги достигне сите земји, богати и сиромашни, и да ја продолжи својата главна мисија, да заштити милиони луѓе од болести што можат да се избегнат, рече Баросо, според соопштението на Гави.

Ова јавно приватно партнерство е формирано во 2000 година за да се обезбеди пристап до вакцините во сиромашните земји. Сојузот ги обединува земјите со ниски примања и владите донатори, СЗО, УНИЦЕФ, Светска банка, производители на вакцини од разни земји, технички и истражувачки институти, цивилното општество, фондацијата Бил и Мелинда Гејтс и други поединечни филантропи.

Од избувнувањето на пандемијата со ковид-19, организацијата со седиште во Женева има задача од СЗО да го координира системот на ООН за глобален пристап до вакцината „ковид-19“, наречен „Ковакс“.

Поранешниот португалски премиер ќе ја наследи Нигеријката Нгози Окоњо-Ивеала, која сега е кандидат за директор на Светската трговска организација (СТО) и нејзиниот мандат во претседателството на Гави завршува на крајот на декември.