Меркел одговори и на прашањето кои цели сака да ги постигне во преостанатото време како канцелар

Германската канцеларка Ангела Меркел изјави во интервју за списанието „ДБ-Мобил“ на компанијата „Железници на Германија“ дека сè уште сонува да се вози на Трансибирската железница преку Русија.

  • Сè уште сонувам да се возам преку Трансибирската железница во Русија или да се возам низ карпестите планини во Америка, но засега ништо не е планирано – рече канцеларката.

Меркел одговори и на прашањето кои цели сака да ги постигне во преостанатото време како канцелар.

Според неа, пандемијата „покажа дека треба да вложиме повеќе напори во дигитализацијата“ – рече таа.

Transsibirska železnica

Сум гледала на слики , но сепак да отидам во живо и да го видам тоа ми е предизвик. Ми беше желба уште како мала но сега веќе може да биде реалност. – додаде Меркел.