Универзитетот Харвард вчера ги објави податоците за најновото истражување. Бранимир Несторовиќ на почетокот на епидемијата на коронавирус во Србија во март, тој велеше дека пренесувањето на коронавирус ќе се забави во текот на летото, но дека високите температури нема да бидат одговорни за тоа. Битен е индексот на ултравиолетово зрачење што мора да биде над 3 за да го убие вирусот, а не температурата. Еве, на пример, сега е топло во Австралија, вирусот сè уште се шири. Додуша, не многу. Не е важна толку температурата, туку УВ-индексот бидејќи тие зраци го убиваат вирусот. Штом таа бројка надмине 3, може да се очекува дека епидемијата ќе почне да се смирува – изјавуваше Несторовиќ.

Сега, резултатите од новата студија на Универзитетот Харвард покажаа дека природните варијации во ултравиолетовото зрачење влијаат врз ширењето на ковид, но дека нивното влијание е скромно во споредба со превентивните мерки.

Разбирањето на потенцијалната сезонска трансмисија на ковид може да помогне во нашиот одговор на пандемијата во следните месеци. Овие откритија покажуваат дека ковид 19 може да има сезонска шема, се шири побрзо во зима кога има помалку УВ зрачење отколку во лето – рече Атонатан Проктор.

Анализирајќи ги дневните податоци за ковид и податоците за времето од над 3.000 административни региони во повеќе од 170 земји, Проктор открил дека ширењето на ковид низ населението обично било помало во неколку недели по поголемо изложување на УВ зрачење.

Тимот ги анализираше податоците на повеќе начини и доследно утврди дека колку е повисоко УВ, толку е помало ширењето на ковид, но останува нејасно што го предизвикува овој ефект. Може да биде дека УВ-зрачењето го уништува вирусот на површината или во аеросолите, или затоа што за време на сончевите денови луѓето поминуваат повеќе време надвор. Дури е можно УВ да ја намали чувствителноста на ковид со стимулирање на природното производство на витамин Д и зајакнување на имунитетниот систем.

Сезоната на ковид-19 е мистерија откако болеста се појави пред една година, иако отсекогаш постоеја индикации дека УВ зрачењето може да игра улога. Претходно е утврдено дека поврзаните видови корона од вируси САРС и МЕРС се чувствителни на УВ зрачење, а неодамнешните лабораториски студии покажуваат дека УВ-светлината на површините го инактивира САРС-КоВ-2.

Убедени сме во УВ-ефектот, но ова е само еден дел од целосната сезонска слика – истакнуваат авторите на студијата.

Сепак, тие забележуваат дека влијанијата врз животната средина се едни од многуте детерминанти на пренесување на ковид-19, т.е. дека УВ зрачењето е само еден мал фактор што нужно мора да оди заедно со превентивни мерки како што се физичко растојание, маски, забрани за патување и движење.

Како што видовме во САД ова лето, тешко дека изложеноста на УВ зрачење ќе го запре ширењето на вирусот без силна политика на превентивни мерки. Без оглед на временските услови, секогаш се потребни дополнителни мерки за да се забави ширењето на вирусот – заклучуваат тие.