Новиот вид на вирусот корона кој пристигна веќе и кај нашите соседи во Србија го носи името на Кент, област во Англија, каде што првпат се појави во септември 2020 година.

Мутираниот вид на коронавирус потекнува од лице од Кент, сметаат научниците. Експертите од Советничката група за нови респираторни закани (Нервтаг) открија дека видот, за кој се покажа дека се шири полесно од првичниот вирус на корона, потекнува од тој кварт.

Претходно беше објавено дека за прв пат е забележан во тој округ, но во тоа време не беше јасно неговото потекло.

Видот е позаразен поради мутација на скокот, односно протеинот што ја обложува клетката на вирусот, што му овозможува да навлезе во клетките на организмот.

Една од неговите мутации наречена N501Y го менува најважниот дел познат како „домен на врзување на рецепторот“, со што вирусот може полесно да ги инфицира клетките на телото.