На истражувачите од најголемата болница на Скандинавскиот полуостров – Универзитетската болница во Осло им се потребни 70 000 норвежани за да учествуваат во најголемото клиничко испитување досега.

Универзитетската болница во Осло го најави почетокот на голем истражувачки проект за да се испита дали маслото од црн дроб на арктички бакалар може да спречи КОВИД-19. Оркла делумно ја финансира студијата.

Истражувачи од универзитетската болница во Осло имаат индикации дека маслото од црн дроб на арктички бакалар може да го намали ризикот од инфекција со КОВИД-19, но дали тоа е затоа што маслото од црн дроб на арктички бакалар го спречува КОВИД-19 или има други фактори поврзани со лицата кои земаат маслото од црн дроб на арктички бакалар, што ги става на пониско ниво на ризик? Ова прашање сега ќе се испита во поголема длабочина во она што ќе биде едно од најголемите клинички студии некогаш спроведени во Норвешка.

Почетокот на истражувачкиот проект беше објавен на прес-конференција што ја одржа Универзитетската болница во Осло на 10-ти ноември 2020 година. Главниот истражувач Д-р Арне Сараас, доктор на науки, специјалист по инфективни болести и интерна медицина и Еспен Накстад, помошник директор за здравство во Дирекцијата за здравство на Норвешка, учествуваа на прес-конференцијата за да помогнат при регрутирањето на учесниците во оваа голема студија. Претседателот и извршен директор Јан Ивар Семлич ја претставуваше Оркла.


Универзитетската болница во Осло е најголемата болница на скандинавскиот полуостров и секоја година спроведува повеќе од 1,2 милиони третмани на пациенти. Универзитетската болница во Осло има над 24 000 вработени и е одговорна за приближно 60 проценти од сите истражувања во медицинските и здравствените установи спроведени во норвешките болници и има голема улога во обуката и едукацијата на здравствениот персонал.

Најголемата студија за маслото од црн дроб на арктички бакалар
Молерс маслото од црн дроб на арктички бакалар им помага во здравјето на норвежаните со генерации. Маслото од црн дроб на арктички бакалар содржи важни хранливи состојки, како што се омега-3 и витамин Д, кои помагаат да не одржуват здрави.

Првичните податоци од нашата тековна КОВИД-19 студија („Koronastudien“ https: // oslo universitetssykehus.no/kliniskestudier/risiko-for-a-blismittet-av-koronavirus-i-norge ) сугерираат дека корисниците на маслото од црн дроб на арктички бакалар може да имаат намален ризик од КОВИД-19 и помал ризик од тешки исходи на болеста ако се заразени. Овој наод ја поддржува постоечката литература на омега-3 масни киселини и витаминот Д на инфекции на респираторниот тракт и КОВИД-19.

Сепак, резултатите од асоцијативната студија не можат да исклучат дека корисниците на маслото од црн дроб на арктички бакалар имаат други заштитни карактеристики во нивниот начин на живеење. За да откриеме дали маслото од црн дроб на арктички бакалар навистина нуди заштита од КОВИД-19, потребна е правилно дизајнирана рандомизирана студија, вели Арне Сараас, лекар-научник на Одделот за микробиологија при Универзитетската болница во Осло.

Студијата за маслото од црн дроб на арктички бакалар ќе вклучува најмалку 70 000 учесници, што ја прави една од најголемите клинички студии некогаш спроведена во Норвешка. Студијата исто така ќе биде обемна и според меѓународните стандарди.

Целиот текст може да го прочитате овде.