Норвешката компанија „Дет Норске Веритас – Германишер Лојд“ не може да го поддржи гасоводот „Северен поток 2“ поради американските санкции, се наведува во соопштението на компанијата за кое Спутник имал увид.

„Американските власти донесоа закони во согласност со Европскиот акт за енергетска безбедност. Воведува санкции за компаниите кои обезбедуваат услуги за сертификација за системот за гасоводот „Северен поток 2“ … Компанијата ќе ги запре сите работи на проверка на системот за гасоводот „Северен поток 2“ во согласност со санкциите и додека санкциите се во сила “, прецизира тој во соопштението на компанијата.

Проектот за гасовод „Северен поток 2“ предвидува изградба на две гранки на гасовод со вкупен капацитет од 55 милијарди кубни метри гас годишно, кои ќе бидат испорачани од брегот на Русија преку Балтичкото Море до Германија.

Соединетите држави го промовираат својот природен течен природен гас на европскиот пазар и се обидуваат да спречат завршување на рускиот проект. Во октомври, САД ги проширија ограничувачките мерки против „Северен поток 2“ со проширување на проектот на ефектот на пакетот врз заштитата на европската енергетска безбедност.