САРС-CoV-2 циркулираше во Италија на почетокот на септември 2019 година, многу пред да се верува, според новата студија на Институтот за тумор во Милано и Универзитетот во Сиена, чиј главен автор беше научниот директор Џовани Аполоне.

Студијата е објавена во часописот „Tumori Journal“.

Серолошкото тестирање на примероци од крв од 959 лица кои учествувале во студија за рак на белите дробови помеѓу септември минатата година и март годинава откриле антитела кон коронавирус кај 11,6 проценти од испитаниците. Утврдено е дека 14 проценти имаат антитела уште во септември, пишува Repubblica.it.

Четири случаи од првата недела на октомври се покажаа позитивни за антитела кои го неутрализираат вирусот, што значи дека се заразиле во септември, изјави Аполоне за Ројтерс. „Ова е главно откритие: луѓето без симптоми не само што беа позитивни по серолошки тестови, туку имаа и антитела кои можат да го убијат вирусот“, рече Аполоне.

„Ова значи дека новиот коронавирус може да циркулира меѓу населението долго време и со ниска стапка на смртност, не затоа што исчезнува, туку нагло да штрајкува“, додаде тој.

Во студијата учествувале луѓе на возраст меѓу 55 и 65 години и сите биле пушачи. Скоро 60 проценти од испитаниците биле мажи, а 50 проценти од нив биле жители на Ломбардија. Наодите за крв, исто така, покажуваат дека во септември 2019 година, вирусот е потенцијално присутен во пет италијански региони, а во целокупната анализа на примероците од септември до март, пронајден е барем еден позитивен случај во сите 13 региони.

„За оние луѓе кај кои беа пронајдени антитела од примероци на крв дадени во септември, инфекцијата најверојатно се случила во август“, рече Аполоне.

Првиот официјален случај на коронавирус во Италија е регистриран на 19 февруари.

Научниците се скептични.

Двајца научници, биологот Енрико Бучи од Универзитетот Темпл и имунологот Антонела Виола од Универзитетот во Падова, се скептични во врска со студијата.

Тие велат дека она што го открила студијата е всушност вкрстена реакција на 10 проценти од светската популација кои наишле на еден од другите коронавируси, кој развил некаква форма на заштита од новиот коронавирус. Второ, тие велат дека тестот користен во Милано за откривање на антитела не е потврден.

Масимо Гали, директор на заразни болести во болницата Сако во Милано, исто така е скептичен.

“Да речеме дека имаме вистинска потврда на случаи. Навистина е тешко да се помисли дека вирусот е толку стар. Ако е така, треба да се праша зошто епидемијата не започна многу порано”, вели Гали.