На Денот на космонаутиката, кој вчера се славеше во Русија и другите земји во постсоветскиот простор, во медиумите се појави новата верзија на смртта на Јуриј Гагарин, кој го изврши првиот лет со вселенски летала со екипаж пред 60 години.

Борис Волинов, двократен херој на Советскиот Сојуз и пилот на космонаут на СССР, откри нова верзија на смртта на Јуриј Гагарин, за која извести РБК. Според него, авионот на Гагарин можеби се судрил со метеоролигичен балон, што не може да се види при голема брзина.

Гагарин почина за време на тренинг лет на МиГ-15УТИ, а со него загина и пилот-инструкторот, командантот на полкот Владимир Серегин. Причината за несреќата сè уште не е утврдена.

Постојат неколку верзии за трагедијата што се случи на 27 март 1968 година и тешко е да се утврди вистинската причина. Една верзија, според Волинов, е дека војник испукал метеорологичен балон. Ова е уред тежок околу еден килограм, но ако авионот се судри со него со голема брзина, штетата може да биде сериозна.

Борис Волинов се подготвуваше за летови со Јуриј Гагарин како дел од првиот одред на астронаутите. Подоцна стана член на комисијата која ги истражува причините за трагедијата.