Имунологот Срѓа Јанковиќ рече дека медицинскиот дел од Кризниот штаб и предложил на Владата сите установи – освен продавниците за храна, аптеките и бензинските пумпи – да работат до 17 часот.

Говорејќи на утринската програма на РТС, Срѓа Јанковиќ рече дека е потребно зајакнување на мерките, пред сè, кога станува збор за објекти кои „не се итна потреба“, носејќи маска.

Тој изјави дека едногласниот предлог на Кризниот штаб до Владата е објектите, освен продавниците за храна, аптеките и бензинските пумпи, да работат до 17 часот.

„Имаме уверувања дека мерките ќе бидат целосно усвоени како што е предложено“, рече член на Кризниот штаб, додавајќи дека тие треба да стапат во сила што е можно поскоро, бидејќи „станува збор за часови, а не за денови“.
Според него, мерките мора да се спроведат безрезервно, за состојбата да не биде полоша.

Исто така е предложено да се носат маски во сите ситуации каде што може да се појави меѓучовечки контакт.

„Еден дел од нас размислуваше да носиме маска секогаш и секаде, но преовладуваше разумот затоа што немаше смисла некој да носи маска и да оди сам покрај реката“, истакна имунологот.

Тој смета дека казната за непочитување на мерките е на државните органи, а не на кризните штабови.