Според предвидувањата на DIW, угостителите може да загубат најмногу во текот на едномесечното затворање – околу 5,8 милијарди евра. Индустријата за забава, спортските и културните институции ќе изгубат 2,1 милијарди евра, трговијата ќе чини 1,3 евра за втората годинава, а индустријата 5,2 милијарди евра. Загуби се очекуваат и во секторот услуги и логистика.

Германската влада е подготвена да им обештети на компаниите за значителен дел од очекуваниот промет за ноември. Државата ќе обештети 50 проценти од прометот за помалите компании, со до 50 вработени, а 70 проценти за поголемите.

Во саботата, канцеларката Ангела Меркел увери дека властите нема да ја остават економијата во неволја и се согласија за мерки во вкупна вредност до десет милијарди евра за да им се обезбеди финансиска поддршка.

Од денес, Германија воведува нови ограничувања во јавниот живот најмалку еден месец со цел да се потисне ширењето на вирусот. Рестораните, баровите и другите угостителски објекти ќе бидат затворени. Фитнес-клубовите, салоните за тетовирање, базените, салоните за убавина и масажа, театрите, кината и концертните сали ќе престанат да работат. Сите натпревари во Бундеслигата ќе се одржат без публика.

За разлика од пролетниот карантин, градинките, училиштата, фризерите и продавниците ќе останат отворени, но подлежат на хигиенски и епидемиолошки мерки. Препорачливо е да престојувате во хотели само во итни случаи, а не во туристички аранжмани.