САД сè уште се во фокусот на вирусот корона, а најлошото е во Њујорк, Калифорнија и Флорида. И додека граѓаните расправаат дали вакцинацијата е безбедна или не, компаниите работат напорно за да најдат вакцина против вирусот Ковид-19.

САД се согласија да платат 1,95 милијарди американски долари за 100 милиони дози вакцина направена од великаните Pfizer Inc. (Фајзер) и BioNTech SE (Бионтек), што е последниот чекор на Владата во борбата против пандемијата.

Соединетите држави ќе им плаќаат на компаниите кога ќе ги добијат дозите, по регулаторното одобрување, се наведува во огласот објавен оваа недела. Владата, исто така, планира да набави дополнителни 500 милиони дози вакцини.

Акциите на Фајзер се зголемија за повеќе од пет отсто во пред-продажното тргување, додека на Бионтек порасна за околу пет отсто. Земји низ целиот свет започнаа да нарачуваат вакцини што сè уште се тестираат, затоа што сакаат што поскоро да го запрат ширењето на вирусот и да ја зачуваат оштетената економија до одреден степен.

Да претпоставиме дека договорот со компаниите „Фајзер“ и „Бионтек“ е да се нарачаат првите 100 милиони дози, што сугерира цена од 20 долари за доза – вели Сем Фазели, аналитичар на Блумберг.

Според неговата анализа, ако оваа вакцина ја спречи заразата со ковид-19 само со употреба на една доза ( само едно вакцинирање ) тогаш Фајзер може да очекува обем на приход од повеќе од 15 милијарди долари. а тоа верување ја прави највисока цена на вакцината.

Еден аналитичар на Банка на Америка процени дека програмата за вакцинирање на Бионтек вреди околу 11,7 милијарди американски долари. Ова се заснова на проценетата нето цена по доза во САД од 36 американски долари, во Европската унија 30 долари и 12 долари за доза за остатокот од светот.

Цената на вакцината за „Ковид-19“ е далеку поразлична од другите, како резултат на потенцијалната побарувачка и вредност, објаснуваат во “Фајзер“. Сепак, договорите со Соединетите држави предизвикуваат загриженост дека за другите земји, особено посиромашните, ќе снемаат испораки.

Другите богати земји, како што е Велика Британија, исто така ги обезбедија своите договори. Соединетите држави и ветија дури 1,2 милијарди долари на компанијата „АстраЗенека“ во мај, доколку помогне да се направи вакцината во Оксфорд против короната.


Напишете коментар