Претседателот на Националниот совет на Албанците од Прешевската долина, Рагми Мустафа, вели дека прашањето за Албанците од овој дел на Србија треба да биде дел од преговарачкиот процес.

Мустафа нагласува дека прашањето за Прешевската долина треба да се реши во разговорите во рамките на дијалогот.

Постојано бараме прашањето за Албанците од Прешевската долина да се покрене како дел од агендата за дијалог, сметаме дека Прешевската долина треба да биде составен дел од решението меѓу двете земји, рече Мустафа.

Мустафа потсети на политичката изјава донесена на 14 јули 2018 година, во која се вели дека „без решавање на правата на Албанците во Прешевската долина, не може да има вистинска нормализација меѓу Косово и Србија“.

Според него, Албанците од Прешевската долина гласаа за решавање на овој проблем на референдумот во 1992 година, на кој гласаа за обединување со Косово.